LOGO AZIMUT
Home O nama Godišnji plan Najave Vreme Članstvo Galerija Linkovi Kontakt Arhiva

Retezat (Rumunija) 01.-02.09.2018.

Planina Retezat (Munţii Retezat) je jedan od najviših masiva u Rumuniji, pripada Južnim Karpatima, takođe poznatim i pod imenom Transilvanijski Alpi. Najviši vrh Retezata je Peleaga (Vârful Peleaga) visine 2509 mnv. Od ostalih značajnih vrhova ovog masiva izdvaja se istočno pozicionirani vrh Retezat (Vârful Retezat) 2485 mnv, ali i ostali brojni vrhovi preko 2300 metara kojih ima čak 19. Prevedeno sa rumunskog Retezat znači “odsečen”.

Naš cilj je vrh Retezat 2485 mnv, a penjaćemo ga iz mesta Râușor 1180 mnv, gde ćemo i noćiti u privatnom smeštaju (višekrevetne sobe, na raspolaganju su nam kupatila, nije potrebna vreća).

Petak, 31. Avgust u 22 h, polazak sa parking novobeogradske opštine. Noćna vožnja preko Vršca, graničnog prelaza Vatin i rumnskog grada Rešica do Raušora gde stižemo u jutarnjim satima. Nakon kraće paize krećemo na uspon.

Staza je srednje teška (potrebna je solidna fizička kondicija). Na samom početku staza vodi kroz šumovite predele smrče, ispresecane ponekom livadom. Na oko 1500mnv izlazimo na greben Prelucele, koji je takođe šumovit, pa se tek pomalo pružaju vidici na masiv u pravcu jugo-zapada.
Granica vegetacije smrče prestaje na oko 1700 mnv i tu kreće pravo uživanje u pogledima. Još uvek smo na grebenu i lagano dobijamo na visini, a livade i žbunaste borove vrlo brzo smenjuju stabilni kameni blokovi, veličine i do 2 m, preko kojih vodi staza. Ovako kamenitom stazom izlazimo do samog vrha za oko 4 sata pešačenja. Vraćamo se drugom stazom preko ledničkog jezera Stevia.
Ukupna dužina staze je oko 14 km sa 1400 m uspona.

Povratak u Raušoru, smeštaj i noćenje.

Nedelja je predvidjena za obilzak Temišvara, poseta Decatlonu (kupovina planinarske opreme)...

Očekivani dolazak u Beograd do 21 h.

Cena 30 evra (prevoz i noćenje).

Prijave i informacije na 063 7357 463

Vodič Vlada Radivojević (MB296)