LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Članstvo Galerija Linkovi Kontakt Arhiva

Južni Karpati (Rumunija)

Varful Carku 2190 m/nv

02. februar 2019. godine

Deo Karpata – Carku (Tarcul) se nalazi u jugozapadnoj Rumuniji (deo Transilvanijskih Karpata) i udaljen je 260 km od Beograda. Odlikuju ga, u nižim delovima nepregledne i “zdrave” šume. U višim delovima, na grebenima koji se lagano uspinju ka vrhovima su pašnjaci, koji, u zimskom periodu za lepih dana prekriveni snegom i obasjani suncem, u onima koji imaju sreće da se tada na njima nadju, bude poimanje lepote življenja i smisla života, a momentalno, barem za kratko, bacaju zaborav na sve one brige, borbe, nedoumice, sumnje … koje iz svojih dolina, u sebi , na planinu donose.

Muntele-Tarcu
Planina Carku 2190 m (vrh je na desnoj strani). Slikano iz skijaškog centra Muntele Mic

Polazak u ponoć izmedju petka i subote 1./2. februara 2019. godine. Polazak je sa parkinga pored zgrade opštine Novi Beograd. Putujemo minibusom (20 sedišta) preko Pančeva, Vršca, graničnog prelaza Vatin, rumunskih gradova Rešica i Karansebeš. Putovanje oko 260 km u jednom smeru. S obzirom da se vraćamo istim putem, minibusom ćemo preći ukupno oko 520 km.

Subota, 2. februar 2019. godine: u ranim jutarnjim časovima dolazimo na prevoj ispod turističkog zimskog centra Muntele Mik (oko 1200 m/nv ), odakle, nakon pauze za pripremu, krećemo na uspon.

Staza u početku prolazi kroz prelepu četinarsku i bukovu šumu. Po izlasku iz zone šume, dolazimo do malog jezerceta Cuntu (oko 1460 m/nv). Tu se nalazi prva meteorološka stanica. U blizini stanice postoji izvor, ali u zimskim mesecima, usled niskih temperature, može da zaledi, pa treba poneti vodu za čitav uspon i povratak.

Od jezera se nakon otprilike 100-150 visinskih metara izlazi na greben planine, kojim se penjemo na vrh Carku 2190 m/nv. Tu se nalazi druga meteorološka stanica. Staza je markirana i pruža divne poglede na vrhove južnih Karpata, pogotovo na prekoputni moćni Retezat. Vreme uspona do vrha i nazad, naravno, zavisiće od stanja snega, sastava grupe … U svakom slučaju, planirano je da se do prevoza vratimo za vreme dnevnog svetla. Staza je duga oko 19 km i oko 1100 m u usponu i silasku.

Turu završavamo na istom mestu sa kojeg smo krenuli. Povratak u Beograd je planiran do ponoći.

Retezatul vazut de pe varful Tarcu
Pogled sa vrha Carku 2190 m na masiv Retezata. Ističe se piramida vrha Retezat 2485 m (na levoj strani fotografije). Uspon na ovaj vrh je planiran u martu mesecu.

Uspon na Carku nije previše tehnički zahtevan, ali je potrebno iskustvo planinarenja u zimskim uslovima sa korišćenjem cepina i dereza. S obzirom da dobar deo uspona ide grebenom koji je izložen vetru, moguće je da naidjemo na zaledjene delove, tako da je posedovanje cepina i dereza na ovoj turi obavezno. Potrebna je i dobra psiho- fizička kondicija, zbog savladavanja velike visinske razlike u zimskim uslovima, a nakon noći provedene u minibusu.

Hrana i voda iz ranca. Dakle, hranu poneti od kuće za celokupno putovanje i uspon. Pred granicu ćemo svratiti na benzinsku pumpu, gde je poslednje mesto za nabavku hrane i vode. U povratku nisu planirane duže pauze.

Oprema: za planinarsku turu u zimskim uslovima. Obavezna oprema su dobre planinarske cipele, topla odeća, jakna, topla kapa, tople rukavice (poželjno je imati i rezervne), kamašne ili skijaške pantalone, čeona lampa, astro folija, cepin, dereze , rezervna odeća …

Dokumenti: pasoš, zdravstvena i planinarska legitimacija.

Cena ove planinarske akcije iznosi 2500 dinara po svakom učesniku. Struktura cene: prevoz minibusom oko 520 km i troškovi vinjete u Rumuniji. Putno zdravstveno osiguranje svaki od učesnika radi individualno.

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično sredom u 20 časova na sastancima PD “Azimut”, Narodnih heroja br.11, Novi Beograd. Uz prijavu se dostavlja: ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice, naziv drušva-kluba čiji je planinar član, fotokopija ili fotografija prve strane pasoša (može i na imejl). Prijava je validna samo sa uplatom akontacije od 1500 dinara i jedino će u tom slučaju prijavljeni biti upisani u spisak učesnika (uplata akontacije se može izvršiti i na tekući račun). Redosled prijava će odredjivati i redosled sedenja u minibusu. U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća. Prijave do popune mesta.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604, vodič II kategorije UIAA). Kontakt: telefon 064 884 21 11; email – dоbrica.dabovic1972@gmail.com