LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Članstvo Galerija Linkovi Kontakt Arhiva

PROKLETIJE, BABINO POLJE, CRNA GORA

Zimski uspon na vrhove:

STARAC (2352 m/nv) CRNI KRŠ - BANDERA (2426 m/nv) PASJI VRH (2405 m/nv) MAJA ROPS (2501 m/nv)

Četvrtak, 14. februar:

Polazak u 23:00 h sa parkinga ispred opštine Novi Beograd. Putujemo preko Ljiga, Kraljeva, Novog Pazara, Rožaja i Berana do Plava. Putovanje oko 420 kilometara.

Petak, 15. februar:

Ujutru dolazak u Plav, kratka pauza za doručak. Sastanak sa našim domaćinima iz PK „Hrid“ iz Plava. Nastavak puta terenskim vozilima navedenog kluba do doma u Babinom polju (1500 m/nv). Dom je udaljen oko 12 km od Plava. Nakon smeštaja, planira se uspon na vrh Starac 2357 m/nv i Crni krš (Bandera) 2426 m/nv. Povratak u dom i noćenje. Imamo ukupno oko 8 km hodanja i 1000 m visinske razlike u usponu i silasku.

Prokletije
Starac 2352 mnv (levo) i Crni Krš (Bandera) 2426 mnv (desno) – foto feb.2017. god.

Subota, 16. februar:

Ustajanje u 05:00 h, priprema i polazak na uspon u 06,00 h. Prvo idemo dolinom Babinopoljske reke, a zatim pored bivše karaule i preko prevoja Bogićevica izlazimo na Maja Rops 2501 m/nv. Povratak istim putem u dom i noćenje. Oko 20 km hodanja i 1200 m visinske razlike u usponu i silasku.

Prokletije
Pogled sa Starca na Pasji vrh 2405 m/nv (u sredini) i Maja Rops 2501 m/nv (levo) – feb. 2017. god.

Nedelja, 17. februar:

Ustajanje u 05:00 h, priprema i polazak na uspon u 06:00 h. Penjemo se na Pasji vrh 2405 m/nv. Nakon povratka pakovanje i prevoz terenskim vozilom do Plava. Kraća pauza a zatim povratak za Srbiju, gde stižemo - u zavisnosti koliko će nam vremena trebati za izvođenje akcije tog dana - u kasnim večernjim a najkasnije do ponoći. Oko 13,5 km hodanja i 1150 m visinske razlike u usponu i silasku.

Prokletije
Pogled sa Pasjeg vrha na Maja Rops (levo) i Đeravicu (u sredini fotografije) – feb. 2017. god.

Navedeni program pokušaćemo da realizujemo samo u slučaju «dobrog» snega, koji će nam omogućiti kretanje bez velikog propadanja ili prćenja snega. Ove važne okolnosti nam mogu biti poznate tek na samom terenu. Dakle, u slučaju «lošeg» snega postoji mogućnost modifikacije plana penjanja u odnosu na planirano.

Za ovu akciju je potrebna odlična psiho-fizička kondicija (spremnost za improvizaciju, smpremnost za hodanje i boravak u malo hladnijim i težim uslovima – nego što to većina planinarskih akcija poslednjih godina zahteva), kao i iskustvo planinarenja u zimskim uslovima sa upotrebom cepina i dereza ! (ko ne ponese cepin i dereze neće moći da učestvuje u usponima na planirane vrhove !).
U slučaju izrazito loše vremenske prognoze – akcija će biti otkazana.

Oprema za zimske uslove: zimska vreća, primus, posuda za kuvanje, čeona lampa, cepin, dereze, kapa, rukavice (poželjno je imati i rezervne), naočare za sunce, krema za sunce, rezervna odeća ...

Smeštaj u domu odnosno «planinarskom naselju Hrid». Naselje raspolaže sa 30 kreveta u više objekata (3 veća, 3 manja i 1 spratni). Objekti imaju udobne krevete, posteljinu i pokrivače. U glavnom objektu u prizemlju postoji dnevni boravak sa šporetom na drva. Navedna prostorija je pogodna za zajednički obrok i druženje, a pre svega za grejanje ozeblih planinara. Izgled doma u zimskim uslovima možete videti na sledećem linku (fotografije su napravljene 3. januara ove godine):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2282157052108675&set=pcb.2282158992108481&type=3&theater

S obzirom da samo spratni-glavni objekat ima mogućnost grejanja, uz pomoć navedenog šporeta, a u njemu ima dvanaest ležajeva, prednost prilikom rezervisanja ovih mesta imaju planinari koji prvi izvrše prijave za akciju (uz obaveznu uplatu akontacije –inače se prijava ne računa). ORGANIZATOR OVE AKCIJE NEĆE ZAUZIMATI ZA SEBE TA MESTA.

Hrana: iz ranca za 3 dana. Domaćini će nam spremiti dve večere – u petak i u subotu („kuvana hrana, krompir, meso, više vrsta jela“ – tim rečima je obećano od strane domaćina). Hranu možemo spremati i na šporetu u dnevnom boravku glavnog objekta. U domu postoji posuđe, escajg, čaše ... Voda: topljenjem snega na šporetu ili ličnim primusima. Postoji izvor u blizini doma, ali postoji mogućnost da će u to vreme biti zaledjen.

Dokumenta: obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Cena ove planinarske akcije iznosi 60 evra po svakom učesniku. Struktura cene: prevoz minibusom do Plava i nazad oko 850 km, prevoz terenskim vozilom planinara i rančeva od Plava do planinarskog doma i nazad, putarine, smeštaj i hrana vozača, smeštaj u domu dve noći (6 evra po noći), dve večere (5 evra po večeri). Putno zdravstveno osiguranje svako od učesnika radi individualno.

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, elektronskom poštom ili lično sredom u 20 časova na sastancima PD „Azimut“, Narodnih heroja br. 11, Novi Beograd. Uz prijavu se dostavlja: ime i prezime, broj telefona, broj lične karte ili pasoša, broj planinarske kartice, naziv društva-kluba čiji je planinar član, Prijava je validna samo sa uplatom akontacije od 40 evra i jedino će u tom slučaju prijavljeni biti upisan u spisak učesnika (uplata akontacije se može izvršiti i na tekući račun). Redosled prijava će određivati i redosled sedenja u minibusu. U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suptrotnom akontacija ne vraća. Prijave do popune mesta.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost uz strogo pridržavanja Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS-a: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Organizator-vodič: Dobrica Dabović (broj licence PSS-a 604, vodič II kategorije UIAA).
Kontakt: telefon 064 884 21 11; email – dоbrica.dabovic1972@gmail.com