LOGO AZIMUT
Početna O nama Godišnji plan Najave Izveštaji Galerija Kontakt Arhiva

PROKLETIJE:

GRBAJA: SEVERNI VRH (2412 m), VOLUŠNICA (1879 m),
POPADIJA (2054 m), TALIJANKA (2035 m)

ROPOJANA: MAJA BOJS (2461 m)
8.-11. avgust 2019. godine

Karanfili
Pogled iz Grbaje na Očnjak, Severni i Južni vrh (foto: D. Dabović)

Četvrtak, 8. avgust: Polazak u 22:00 h sa parking pored zgrade opštine Novi Beograd. Noćna vožnja preko Kraljeva, Novog Pazara, Berana i Gusinja do Grbaje.

Petak, 9. avgust: Uspon na Severni vrh. Ujutru dolazak u Grbaju. Pauza za smeštaj u Eko naselju Deljanin. Polazak na uspon na Severni vrh 2460 m. Do vrha je potrebno oko 5 sati pešačenja. Staza nije dužinski zahtevna (oko 8 km u oba smera), ali je izuzetno strma i fizički naporna (o tome svedoči podatak da od Prve livade odakle krećemo uzbrdo u narednih 2,1 km do vrha moramo savladati skoro 1400 m vertikalnog uspona). Na uspon krećemo sa visine od 1150 m. Idemo dolinom makadamskim putem i na tzv. Prvoj livadi ulazimo levo u markiranu stazu za Severni vrh. Penjemo se serpentinama. Najstrmiji deo sa ove zapadne strane prilikom uspona je uspon uz Zeleni jezik do Krošnjinog prolaza (2165 m). Od ovog mesta skrećemo desno i penjemo se strmom stazom, često i uz pomoć ruku, do Severnog vrha 2460 m.Po povratku odmor i druženje u Eko naselju Deljanin.

Severni vrh
Severni vrh (2460 m) fotografisan sa staze za Popadiju (foto: D. Dabović)

Subota 10. avgust: Uspon na Maja Bojs 2461 m. Jako rano ustajanje, kako bi uspeli “za videla” da ostvarimo ovu turu. Idemo minibusom do Vusanja (oko 12 km od Grbaje). Staza kreće od bivše policijske stanice u Vusanju u neposrednoj blizini ponora reke Grlje. Putem a zatim stazom kroz Ropojanu prelazimo preko Ropojanskog jezera, koje je i granica izmedju Crne Gore i Albanije. Dolinom idemo sve do Rudnice (Fuša e Runices) kada skrećemo ka istoku i starom vojnom stazom se penjemo do prevoja Ćaf Vogel (2124 m), te vršimo završni uspon na Maja Bojs. U povratku spuštamo se sa prevoja Ćaf Vogel ka istoku tj. spuštamo se na klasičnu stazu koja vodi na Maja Jezerce. Kroz dolinu 6 jezeraca i preko bivše karaule u Zastanu vraćamo se u Vusanje. Cela tura od Vusanja ima oko 23-24 km pešačenja i oko 1600 m u usponu i silasku.

Maja Bojs
Maja Bojs 2461 mnv (foto D. Dabović)

Nedelja 11. avgust. Grebenska kružna tura. Kasnije ustajanje. Prvo uspon na Volušnicu (1879 m) oko 2,5 sata hoda, zatim grebenom do Popadije (2057 m) i Talijanke (2036 m). Povratak preko Ćafe. Staza sa najlepšim pogledom na vrhove crnogorskih i albanskih Prokletija, a tako lagana i relaksirajuća. Visinska razlika u usponu i silasku oko 1100 m i oko 11 km pešačenja. Za ovu turu je potrebno oko 6 sati laganog hoda. Polazak za Srbiju najkasnije do 14 h. Dolazak u Beograd oko 22 h.

Oprema: za visokogorske uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, zaštita od kiše, rukavice, šešir ili kačket, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća ...

Hrana: iz ranca za 3 dana. Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona. U blizini smeštaja postoje dva restorana gde je moguće nakon uspona večerati. U smeštaju postoji voda za piće. Najbliža prodavnica je u Gusinju i udaljena je 7 km od smeštaja. U subotu nakon povratka sa Maja Bojs, svrtićemo u Gusinje, pa je i tada moguće nabaviti potrebnu hranu.

Smeštaj u Eko naselju Deljanin u dolini Grbaje http://deljaninecovillage.me/

Dokumenti: obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu; zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Cena: 40 evra (obuhvata prevoz minibusom na relaciji Beograd – Gusinje – Grbaja – Vusanje – nazad; smeštaj i hranu za vozača; putarinu; dozvolu gračnične policije Crne Gore za kretanje u pograničnoj zoni) + smeštaj za dva noćenja iznosi 20 evra koje plaćamo u Eko naselju Deljanin (cenom smeštaja je obuhvaćena i boravišna taksa i taksa za ulazak u Nacionalni park Prokletija ). Putno zdravstveno osiguranje svako od učesnika je dužan da individualno nabavi, ukoliko ga već nema.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS - https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Organizator zadržava pravo izmene programa u zavisnosti od okolnosti na terenu.

Prijave: sa akontacijom od 40 evra kod vodiča na sastancima PD „Azimut, Narodnih heroja br. 11, Novi Beograd, sredom od 20 časova. Ostatak do polaska na licu mesta.
Dodatne informacije možete dobiti kod vodiča:
Dobrica Dabović (telefon 064 884 21 11, email – dobrica.dabovic1972@gmail.com, MB 604).

Оbaveštenje: Saglasno Zakonu o turizmu, za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.